Hur du Väljer Energieffektiva Fönster – Komplett Guide

Att göra rätt val när det gäller fönster kan ha en betydande inverkan på ditt hem både ekonomiskt och miljömässigt. Genom att investera i energieffektiva fönster kan du minska din energiförbrukning, sänka dina energikostnader och samtidigt bidra till att minska den totala klimatpåverkan.

Energiöverväganden vid fönsterinköp

Att välja energieffektiva fönster handlar inte bara om att plocka ut det första bästa alternativet. Det finns flera viktiga faktorer som du bör överväga för att få ut det mesta av dina fönster och optimera ditt hus energieffektivitet.

 • Isoleringsförmåga: En av de viktigaste aspekterna att tänka på är fönstrens isoleringsförmåga. Moderna fönster brukar ha flera glasrutor med en luft- eller gasfyllning mellan dem, vilket skapar en effektiv barriär mot värmeförlust och kyla. Vid val av fönster är det bra att känna till U-värdet, som indikerar hur väl fönstret isolerar – ju lägre U-värde, desto bättre isolering.
 • Glastyper: Valet av glastyp påverkar också fönstrets energieffektivitet. Ett populärt alternativ är låg-emissionsglas (low-e glas) som har en tunn beläggning på glasytan för att reflektera värme tillbaka in i rummet. Detta minimerar värmeförlusten under kalla månader och hjälper till att hålla rummet svalt under varma dagar.
 • Rammaterial: Fönstrens rammaterial spelar en roll i deras isoleringsegenskaper. Traditionella träfönster är charmiga men kräver underhåll för att bevara sin effektivitet. Moderna alternativ som PVC- eller aluminiumramar är mer underhållsfria och har utmärkta isoleringsegenskaper. Vid val av rammaterial bör du överväga både energieffektivitet och hur väl de kompletterar husets arkitektur.
 • Klimat och geografiskt läge: Ta hänsyn till klimatet där du bor och ditt husets geografiska läge. Om du bor i ett kallt klimat vill du ha fönster som kan behålla värmen inomhus, medan du i ett varmt klimat kanske prioriterar fönster som minimerar värmeinträngning och hjälper till att hålla inomhusmiljön sval.

Genom att tänka på dessa energiöverväganden när du väljer fönster kan du göra ett smart val för både din plånbok och miljön. Nästa steg i vår guide kommer att ta upp olika energibesparande teknologier och funktioner som finns tillgängliga för moderna fönster, så se till att hålla utkik!

Energibesparande teknologier och funktioner

Att teknologin ständigt utvecklas har även påverkat fönsterindustrin, och idag erbjuder energieffektiva fönster en rad innovativa teknologier och smarta funktioner för att maximera energibesparingar och öka komforten i ditt hem.

 • Låg-emissionsglas (low-e glas): Låg-emissionsglas, eller low-e glas som det ofta kallas, är en banbrytande teknologi inom fönstervärlden. Det är belagt med en osynlig metallisk beläggning som minimerar värmeöverföring genom fönstret. På vintern håller det värmen inne och minskar värmeförlusten, medan det på sommaren reflekterar den skadliga solvärmen bort från insidan, vilket hjälper till att hålla temperaturen sval och bekväm.
 • Gasfyllningar mellan glasen: För att förbättra isoleringen ytterligare kan energieffektiva fönster innehålla en gasfyllning mellan glasrutorna. Vanligtvis används ädelgasen argon eller krypton, som har bättre isolerande egenskaper än vanlig luft. Gasfyllningen fungerar som en extra barriär mot kyla och värme, vilket minskar energiförlusten ytterligare och bidrar till att skapa en behagligare inomhusmiljö.
 • Fönsterbeläggningar: Fönsterbeläggningar, eller så kallade ”coatings”, är ytterligare ett element som ökar energieffektiviteten hos moderna fönster. Dessa tunna beläggningar på glasytan hjälper till att reflektera infraröd strålning och UV-ljus, vilket minskar solens värmeöverföring genom fönstret. Dessutom kan vissa beläggningar minska kondensbildning och bidra till att fönstret håller sig rent längre.
 • Smart teknik och automatiska funktioner: Med framsteg inom smarta hem-teknologier kan energieffektiva fönster nu också vara utrustade med automatiska funktioner för att optimera energibesparingar. Sensorer kan känna av temperatur, ljus och väderförhållanden, och fönstren kan automatiskt anpassa sig genom att öppnas eller stängas för att reglera inomhustemperaturen och dra nytta av naturligt ljus.

Energieffektiva fönster som integrerar dessa teknologier och funktioner är inte bara bra för miljön, utan de kan också bidra till att minska dina energikostnader på lång sikt. Genom att göra medvetna val och investera i dessa avancerade lösningar, kan du skapa ett mer hållbart och bekvämt hem för dig och din familj. Fortsätt att följa vår guide för att upptäcka hur du väljer den perfekta fönsterstilen som passar just din bostads arkitektur och behov.

Val av fönsterstil och design

Att välja rätt fönsterstil och design är inte bara en estetisk fråga, det kan även påverka energieffektiviteten i ditt hem genom att optimera ljusinsläpp, ventilation och komfort. Här är några faktorer att tänka på när du navigerar genom olika fönsterstilar:

 • Traditionella träfönster: Träfönster har en tidlös charm och passar väl in i många arkitektoniska stilar. De ger en varm och inbjudande känsla till ditt hem. Om du väljer träfönster är det viktigt att se till att de är tillverkade av certifierat trä, vilket säkerställer att de kommer från hållbart skogsbruk och har minimal miljöpåverkan. Träfönster kan vara energieffektiva om de är ordentligt isolerade och väl underhållna.
 • PVC-fönster: PVC-fönster är populära på grund av deras låga underhållsbehov och relativt låga kostnad. De är tillverkade av polyvinylklorid, vilket är ett hållbart och återvinningsbart material. PVC-fönster kan ha utmärkt isolering och kan levereras med flera kammare i ramen för att förbättra deras energieffektivitet. Dessa fönster finns i olika färger och stilar och passar bra i moderna eller traditionella hem.
 • Aluminiumfönster: Aluminiumfönster erbjuder en slank och modern design som ger en elegant touch till ditt hem. De är hållbara, rostfria och kräver lite underhåll. Nackdelen med äldre aluminiumfönster var att de inte var så energieffektiva, men dagens teknologi har förbättrat deras isolering genom termiska avbrott (avskiljande av den inre och yttre ramen) för att minska värmeöverföringen. Aluminiumfönster fungerar särskilt bra i hus med modern arkitektur och där stora glasytor används för att maximera ljusinsläpp.
 • Fönster med låg ramprofil: Fönster med låg ramprofil har smalare ramar och större glasytor. Denna designstil tillåter mer ljus att komma in i rummet och ger en öppen känsla. Detta kan också förbättra energieffektiviteten genom att minska behovet av konstgjord belysning under dagen. Dessa fönster passar särskilt bra för moderna och minimalistiska hem.

Utöver själva fönstrets design är det också viktigt att tänka på placeringen av fönstren i ditt hem. Genom att placera fönster strategiskt kan du utnyttja passiv solvärme på vintern och samtidigt minska överhettningen under sommaren. Att kombinera rätt fönsterstil med smart placering kan ge en harmonisk balans mellan estetik, bekvämlighet och energieffektivitet. Innan du fattar beslut, överväg att rådfråga en fönsterexpert eller en arkitekt för att hitta den bästa lösningen för ditt unika hem.

Installation och underhåll

När du har valt dina energieffektiva fönster är det viktigt att se till att de installeras på rätt sätt och att du tar hand om dem på ett korrekt sätt. En felaktig installation eller bristande underhåll kan minska fönstrens prestanda och negativt påverka deras energieffektivitet. Här är några viktiga aspekter att överväga:

 • Professionell installation: Att anlita en professionell för fönsterinstallationen är avgörande för att säkerställa korrekt montering och tätningsåtgärder. En felaktig installation kan leda till luftläckage och drag runt fönstret, vilket påverkar inomhusklimatet och ökar energiförbrukningen. Säkerställ att installatören har erfarenhet av att arbeta med energieffektiva fönster och att de använder högkvalitativa material för tätningsarbetet.
 • Tätningsmedel och isolering: För att optimera energieffektiviteten hos dina fönster är det viktigt att använda rätt tätningsmedel och isolering. Detta inkluderar tätning av fogar och skarvar runt fönstret samt användning av isoleringsmaterial för att förhindra kallras. Dessa åtgärder hjälper till att minimera värmeförluster och hålla ditt hem varmt och bekvämt året runt.
 • Regelbundet underhåll: Precis som med alla andra delar av ditt hem kräver energieffektiva fönster regelbundet underhåll för att hålla dem i toppskick. Rengör fönsterregelbundet för att ta bort smuts och damm som kan påverka ljusinsläppet. Kontrollera också tätningar och tätningsmedel för att säkerställa att de är intakta och fungerar som de ska. Om du märker några problem, åtgärda dem så snart som möjligt för att undvika energiläckage och andra komplikationer.
 • Fönsterfilm och gardiner: För att ytterligare förbättra energieffektiviteten kan du överväga att använda fönsterfilm eller tjocka gardiner. Fönsterfilm kan minska värmeöverföringen genom fönstret och hjälpa till att behålla en stabil inomhustemperatur. Gardiner kan användas för att blockera solens starka strålar på sommaren och hålla värmen inne på vintern. Genom att kombinera dessa metoder kan du optimera ditt fönsters energieffektivitet ännu mer.

Genom att investera i energieffektiva fönster och sedan se till att de installeras och underhålls på rätt sätt kan du dra nytta av långsiktiga energibesparingar och en mer hållbar livsstil. Energieffektiva fönster är inte bara bra för miljön, de ökar också din komfort och bidrar till att skapa en mysig och välkomnande atmosfär i ditt hem. Genom att följa våra tips och råd kan du njuta av alla fördelar med dessa innovativa fönster under många år framöver.

By Comfort Window

Välkommen till Comfort Window - Din partner för hållbara och säkra fönsterlösningar. Utforska vårt sortiment av energieffektiva produkter och få expertråd för att skapa ditt drömhem. Ta steget mot en grönare framtid med Comfort Window.

Lämna ett svar